تمام نکات برای خرید و فروش بهتر مواد معدنی
خرید و فروش مواد معدنی از جمله کسب و کار در حوزه صنعت معدن بحساب می آید. مواد معدنی از طبیعت استخراج و برای تولید محصولات معدنی استفاده می شود که این محصولات مهم ترین زیرساخت های اقتصادی و صنعتی هر جامعه می باشد و با توجه به پیشرفت روزافزون تکنولوژی و نیاز بیش تر مردم به مواد معدنی، وقت آن رسیده که تمام نکات برای خرید و فروش بهتر مواد معدنی را در این مقاله مطالعه کنید.
کاربرد مواد معدنی
شاید برای تان جای سوال باشد که خریداران مواد معدنی چه افرادی هستند ؟ یا از این مواد معدنی در چه صنعتی استفاده می شود؟
مواد معدنی به عنوان منابع طبیعی و بسیار ارزشمند در زمینههای مختلف از جمله صنایع، کشاورزی، ساختمانها،
پزشکی و… استفاده میشوند که در جدول زیر خلاصه ای از بازار هدف مواد معدنی آورده شده است.
دسته بندی مواد معدنی
در اینجا به دسته بندی مواد معدنی که برحسب نوع، اهمیت و ارزش این مواد توسط وزارت معادن و فلزات تعیین شده است، می پردازیم.
مهم ترین نکات برای خرید و فروش مواد معدنی
پس از دانستن اهمیت مواد معدنی لازم است که تمام نکات برای خرید و فروش بهتر مواد معدنی مطالعه کرده که با نکات ریز و درشت آن آشنا شوید.
مطالعه و پایش بازار
قبل از شروع برای خرید و فروش مواد معدنی لازم است که به مطالعه بازار بپردازید برای این کار واجب است که نمودار قیمت روز مواد معدنی را بررسی کنید تا به موقع بتوانید تغییر و نوسانات بازار را تشخیص دهید و با قیمت منطقی به خرید یا فروش مواد معدنی بپردازید.
تحلیل تقاضا و عرضه
در خرید و فروش مواد معدنی باید به تحلیل تقاضا و عرضه توجه کرد. بهتر است براساس تقاضا و عرضه تصمیم گیری کنید.
بررسی کیفیت مواد معدنی
از کیفیت ماده معدنی (دانه بندی، عیار؛ عناصر مزاحم و … ) قبل از خرید مطمئن شوید. برای این کار باید از ماده معدنی بازدید و نمونه گیری به درستی انجام دهید. نمونه را به آزمایشگاه مورد توافق دو طرف (خریدار و فروشنده) ارسال کنید در ضمن نمونه شاهد را حتما بایگانی تا در صورت نیاز آنالیز دوباره تکرار شود.
تحلیل و مدیریت ریسک
تمام ریسک های خرید یا فروش را بررسی کرده و برای ریسک های مربوطه، برنامه ای جهت کاهش آن داشته باشید می توانید از قرارداد حقوقی جهت کاهش ریسک استفاده کرد.
انتخاب شرکت معتبر
سعی کنید که با شرکت های معتبر و قابل اعتماد همکاری کنید تا از رعایت تعهدات آن ها مطمئن باشید. برای مطمئن شدن فعالیت شرکت ها از سایت های معتبر از جمله روزنامه رسمی جمهوری اسلامی ایران یا سایت رسمیو می توانید کمک بگیرید.
مذاکره
مهارت مذاکره و فن بیان خوب می تواند شما را در زمینه خرید و فروش کمک کند در مذاکرات در مورد قیمت مواد معدنی، نحوه پرداخت، مشخصات بار ، تعهدات لازم حقوقی، حمل و نقل و… صحبت کنید و موارد مطرح شده را حتما به صورت کتبی در قرارداد ذکر کنید.
تجربه
تجربه در خرید و فروش مواد معدنی، بسیار مهم است. برای کسب تجربه بیش تر، بهتر است با کارشناسان مربوطه مشورت کنید و هم چنین بازار را به دقت پایش کنید.
آگاهی از مقررات و حفظ تعهدات
در کشورهای مختلف، قوانین خاصی برای مواد معدنی وجود دارد که باید رعایت شود. این قوانین ممکن است مربوط به استخراج، فرآوری، نقل و انتقال، نگهداری و استفاده از مواد معدنی باشند. مواردی از قوانین در اینجا آورده شده است.
قوانین مربوط به قراردادها
در قرارداد خرید و فروش باید قوانین عمومی مربوط به قراردادها، از جمله عدم تبعیض، عدم تقلب، و احترام به شرایط قرارداد حتما ذکر شود.
قانون مالیات
هزینه های مالیاتی با رعایت قوانین مالیاتی مناسب از جمله مالیات بر ارزش افزوده (مالیات بر مصرف) پرداخت شود.
قوانین مربوط به صادرات و واردات
بهتر است که از قوانین صادرات و واردات آگاهی لازم را داشته باشید تا در صورت نیاز بتوانید از دانسته های خود استفاده کنید.
عوامل تاثیرگذار بر روی قیمت مواد معدنی
قیمت مواد معدنی به طور معمول توسط عوامل زیادی تعیین می شود، این عوامل عبارتند از:
تقاضای بازار
تقاضای بازار مستقیم بر روی قیمت تاثیر می گذارد در صورتی که تولید کننده یک محصول در بازار زیاد باشد اما تقاضا نسبت به محصولات کم باشد قیمت کاهش پیدا می کند. افزایش تقاضا به دلیل افزایش فعالیت اقتصادی، مانند ساخت و ساز، صنایع خودروسازی و الکترونیک و مصرف بیش تر انرژی، می تواند باعث افزایش قیمت مواد معدنی شود.
عرضه
عرضه مواد معدنی شامل تولید، صادرات و واردات می باشد. کاهش تولید (کاهش میزان موجودیت در بازار) یا افزایش صادرات باعث کاهش عرضه مواد معدنی و افزایش قیمت آن ها می شود.
نرخ تبادلات ارزی
از آنجا که مواد معدنی در بازار جهانی هم تجارت می شوند بنابراین نرخ تبادلات ارزی باعث تغییر قیمت مواد معدنی می شود.
شرایط سیاسی
شرایط سیاسی؛ تحریم ها و جنگ ها هم بنوه خود باعث کاهش تقاضا و افزایش تعرفه های بین المللی می شود در نتیجه قیمت مواد معدنی را افزایش می دهد شرایط سیاسی باعث کاهش عرضه مواد معدنی و محدودیت های زیادی را در صادرات مواد معدنی ایجاد می کند.
سیاست های دولتی
دولت با سیاست هایش می تواند قیمت مواد معدنی را برای مصرف کنندگان یا سرمایه گذاران کاهش دهد که این سیاست ها بر روی قیمت مواد معدنی تاثیر می گذارد از جمله این سیاست ها می توان به کاهش قیمت سنگ آهن در چین نام برد که باعث کاهش قیمت سنگ آهن در چند ماه اخیر شد.
نوآوری ها در صنایع مرتبط
نوآوری های صنعتی و استفاده از ماشین آلات و امکانات به روز هزینه کلانی برای معدن دار ایجاد می کند از این رو می تواند بر روی قیمت مواد معدنی تاثیرگذار باشد. به طور مثال استفاده از آسیاب های صنعتی که برای فرآوری مواد معدنی استفاده می شود هزینه های مواد اولیه را تحت تاثیر قرار می دهد. هم چنین افزایش انرژی الکتریکی یا سوخت مستقیما بر روی قیمت تاثیر می گذارد.
حمل و نقل
مسافت زیاد معدن تا جاده دسترسی،نیاز به جاده سازی، بر روی هزینه حمل و نقل و قیمت تمام شده ماده معدنی تاثیر می گذارد.
آب و هوا
شرایط آب و هوای نامناسب مخصوصا به دلیل نزولات جوی زیاد (برف و باران) شرایط کاری را سخت و حتی در بعضی موارد باعث تعطیلی معادن می شود در این صورت باعث کاهش تولید روزانه مواد معدنی می شود و در آخر بر روی قیمت مواد معدنی تاثیر می گذارد.
شکل، عمق و عیار ذخیره
ذخایر رگه ای با وجود عیار بالاتر ولی به دلیل اینکه در عمق بیشتری قرار دارد هزینه استخراج آن بالاتر از معادن پورفیری می باشد بنابراین شکل و عمق بر روی قیمت مواد معدنی تاثیر می گذارد.
هزینه پرسنل و نیروی متخصص
هزینه پرسنل و نیروهای کار در معدن بر روی میزان تولید و قیمت مواد معدنی بی تاثیر نیست البته قابل ذکر است که در کشور جهان سوم حقوق افراد متخصص پایین تر از کشورهای صنعتی می باشد.
جلوگیری از متضرر شدن در قرارداد خرید و فروش مواد معدنی
به دلیل حساسیت قرارداد خرید و فروش مواد معدنی و اهمیت قانونی آن، دو نسخه قرارداد حقوقی برای خریدار و فروشنده تنظیم شود. بهترین راه برای تهیه یک قرارداد خرید و فروش مواد معدنی مراجعه به یک کارشناس حقوقی یا قانونیست.
با این حال برای راهنمایی شما، نمونهای از نکات که باید قبل از قرارداد خرید و فروش مواد معدنی رعایت شود در نظر بگیرید.
پژوهش و مشورت با کارشناسان
پیش از شروع مذاکرات و امضای قرارداد، باید به دقت پژوهش کنید با شرکت های مختلف که مواد معدنی مورد نظر شما را عرضه می کنند، مذاکره کنید. موجودیت، شرایط قرارداد و شرایط پرداخت، شرایط حمل و نقل، مشخص کردن عیار (مشخص کردن ریجکت) بررس کنید. در صورت نداشتن تجربه کافی می توانید با کارشناسان صنعتی و حقوقی مشورت کنید.
تنظیم قرارداد حقوقی
در قرارداد، باید شرایط مربوط به کیفیت مواد، قیمت، مهلت های پرداخت، شرایط تضمین و مسئولیت و تعهدات های حقوقی حتما ذکر شود.
بررسی مدارک
مدارک و مستندات لازم که شامل مدارک استخراج، مدارک نقل و انتقال، پروانه معدن و مدارک دیگر حتما چک کنید.
قیمت و مبلغ پرداخت
قیمت کل مواد معدنی، نحوه پرداخت و زمان پرداخت آن در قالب چک، حواله یا انتقال وجه در قرارداد مشخص شود.
مالیات
همه ی مالیات های مربوط به این قرارداد، ارزش افزوده و هر نوع مالیات دیگری به عهده خریدار می باشد و در قرارداد ذکر شود.
زمان تحویل و حمل و نقل
زمان تحویل بار مشخص شود و هزینه حمل و نقل که برعهده خریدار یا فروشنده باشد در قرارداد مشخص شود.
سخن آخر
اگر با خواندن این مقاله علاقمند به فعالیت در این حوزه شدید باید در جریان ریسک بالا آن باشید برای مدیریت و کاهش ریسک سعی کنید به بازار تسلط کامل داشته باشید برای تسلط بازار، دنبال کردن اخبار روز سایت های معدنی و قیمت های مواد معدنی می تواند به شما کمک کند.
می توانید با بسیاری از کمپانیها و شرکتهایی که در زمینه معدن فعالیت دارند و به دنبال خرید و فروش مواد معدنی هستند ارتباط بگیرید یا نیازمندی خود را به صورت آگهی در سایت پارساماین ثبت کنید هم چنین می توانید با افرادی که به عنوان بروکر (کارگزار) در این زمینه فعالیت می کنند همکاری کنید و از همان ابتدا در مورد مقدار درصد سود با هم توافق کنید تا حقی از شما ضایع نشود.
در صورتی که نیاز به خرید یا فروش مواد معدنی دارید می توانید در سایت پارساماین با افزودن آگهی، آگهی خود را ثبت کنید هم چنین گروه معدنی پارساماین علاوه بر ثبت آگهی با داشتن ارتباط با معدن داران و سرمایه گذاران می توانند شما را زودتر به هدف تان برسانند.